Γιορτές & Διατροφή
8 Τοπ υλικά για το εορταστικό σας τραπέζι
14.02.2014
Πρόκειται για υγιεινά υλικά που μπορούμε να τα προσθέσουμε στα φαγητά και στα γλυκά μας.Πέρα από το άρωμα και τη γεύση, μας προσφέρουν και πολλαπλά οφέλη, γι΄ αυτό άλλωστε καλό θα ήταν να τα εντάξουμε γενικά στη διατροφή μας. Πριν από την αναφορά των υλικών του εορταστικού τραπεζιού δεν θα παραλείψουμε και το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων που είναι η γαλοπούλα.

Γαλοπούλα: Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδαργύρου, σεληνίου και βιταμινών του συμπλέγματος B. Περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που στο σώμα μετατρέπεται σε σεροτονίνη (μια ουσία στον εγκέφαλο, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κορεσμού και έχει επίδραση στην ψυχική μας ηρεμία και ισορροπία). Μπορείτε να καταναλώσετε γαλοπούλα χωρίς την πέτσα, έτσι θα αποφύγετε το περιττό λίπος και τις έξτρα θερμίδες. Τα 120γρ γαλοπούλα π.χ. (ένα μέτριο στήθος) μας αποδίδει περίπου 175 θερμίδες. Φυσικά αν επιλέξουμε άλλο κομμάτι (με σκούρο κρέας) η περιεκτικότητα του λίπους είναι υψηλότερη. Για να γλυτώσετε κάποιες έξτρα θερμίδες αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο ή λάδι. Όσον αφορά τη γέμιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάστανα, ξηρούς καρπούς όπως (κάσιους, κουκουνάρι, φουντούκια, αμύγδαλα) και αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα), που θα σας εφοδιάσουν με ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως ω3 λιπαρά οξέα και μαγνήσιο. Τέλος καλό θα ήταν να αποφύγετε να προσθέσετε στην γέμιση συκωτάκια, λουκάνικα ή μπέικον.Αν θέλετε επιλέξτε για τη γέμιση αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά ή αλλαντικά με ελαιόλαδο.  

Κουκουνάρια: Είναι ξηροί καρποί, συνήθως δεν καταναλώνονται σκέτοι, αλλά χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Είναι πολύ υγιεινοί καθώς είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα  λιπαρά, σε ψευδάργυρο, βιταμίνες, πρωτεΐνες,φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με Αμερικάνους ερευνητές, φαίνεται ότι περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που καταστέλλουν την όρεξη. Μας παρέχουν περίπου 45 θερμίδες η 1 κουταλιά της σούπας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στις πράσινες σαλάτες, στη γέμιση γαλοπούλας, στα γεμιστά, στο χαλβά, σε σάλτσα pesto για μακαρονάδα, καταναλώστε τους χωρίς τύψεις, αλλά φυσικά με μέτρο.

Σταφίδες: Πρόκειται για αποξηραμένα φρούτα και όχι για ξηρούς καρπούς, όπως αρκετοί νομίζουν. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε φυσική φρουκτόζη, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία. Προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια, χωρίς να μας προσδίδουν λιπαρά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν θερμίδες, αφού 2 κουταλιές της σούπας μας παρέχουν περίπου 60 θερμίδες. Μαύρες ή ξανθές, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στη γέμιση της γαλοπούλας, στις σαλάτες, στο ριζότο, αλλά και στα γλυκά.

Κάστανα: H υφή και η σύνθεσή τους είναι τέτοια, ώστε να γεμίζουν το στομάχι και να μας χορταίνουν γρήγορα.Τα κάστανα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και σε κάλιο. Όσον αφορά την ενέργεια τους, 6 μικρά ή 4 μεγάλα κάστανα μας παρέχουν περίπου 80 θερμίδες, δηλαδή περίπου όσο 1 φέτα ψωμί. Μπορείτε να τα καταναλώσετε, αρκεί να μην το παρακάνετε. Χρησιμοποιήστε τα στη γέμιση γαλοπούλας, στο χοιρινό κρέας, σε ριζότο, σε σαλάτες και σε γλυκά.

Ρόδι: Άμεσα συνδεδεμένο με την Πρωτοχρονιά, το οποίο συμβολίζει την καλή τύχη. Το ρόδι είναι ένα ζουμερό φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες (A,C,E, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Έχει πληθώρα οφέλη σε πολλές παθήσεις.Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, περίπου 100γρ. ροδιού μας παρέχουν 68 θερμίδες. Απολαύστε το σε χυμό, πιείτε το και σαν λικέρ. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες, στη γαλοπούλα, σε γλυκά π.χ. (κέικ, τρουφάκια, μαρμελάδα, κλπ.), επίσης στολίστε την βασιλόπιτα σας.

Κανέλα: Πρόκειται για ένα μπαχαρικό που αποτελεί άριστο διατροφικό στοιχείο και προσδίδει υπέροχο άρωμα. H κανέλα είναι ιδανική για τα γλυκά, καθώς επίσης βελτιώνει τη πέψη  και σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Υπάρχει όμως και κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζετε, είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Δεν έχει καθόλου θερμίδες, άρα μπορούμε να την καταναλώσουμε άφοβα  στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιήστε την στα φαγητά σας. Ρίξτε κανέλα στα φρούτα (π.χ. μήλο, μπανάνα).  Βράστε αφέψημα με (τσάι βουνού, ξυλάκι κανέλας) και μόλις είναι έτοιμο ρίξτε λίγο κονιάκ και 1 κ.γλ. μέλι. Προσθέστε τη και στα γλυκά σας.

Σοκολάτα υγείας: Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία,όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών. Επίσης περιέχει σημαντικά ποσοστά πολυφαινολών, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες ωφελούν την καρδιά μας. Αν και έχει αρκετές θερμίδες , όπως και η σοκολάτα γάλακτος, περιέχει όμως τριπλάσια ποσότητα θεοβρωμίνης. Η θεοβρωμίνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό.Επιπλέον κατά την κατανάλωση της εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση. Η σοκολάτα υγείας ευεργετεί σώμα, νου και ψυχή αρκεί βέβαια να μην το παρακάνετε. Περίπου τα 50γρ. απλής σοκολάτας υγείας (χωρίς κάποια γέμιση) μας παρέχουν 239 θερμίδες. Αποτελεί σίγουρα όμως πιο υγιεινή επιλογή για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που συνήθως φτιάχνετε.

Σαμπάνια: Έχει ήπια περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η αφρώδης υφή της δεν μας αφήνει συνήθως να παρεκτραπούμε καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα. Η θερμιδική της αξία είναι σχετικά μικρή συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα ποτά. Τα 118 ml μας παρέχουν 85 περίπου θερμίδες, όσες περίπου και το κρασί περιεκτικότητας 10% σε αλκοόλ.

                                                                                                                    Καλές & χαρούμενες γιορτές.








Αρχική   ::  Προφίλ   ::  Υπηρεσίες   ::  Άρθρα   ::  Συνταγές   ::  Νέα   ::  Συνεντεύξεις   ::  Δικτυακοί Τόποι   ::  Site Map   ::  Επικοινωνία
© 2011 Ελένη Πεννιά